Polsat News - dyskusja ogólna

Awatar
redakcja tvpolsat.info
03-02-2012 19:44

Program pana Gugały nosi nazwę "Teleobiektyw" icon_smile.
Awatar
zwycięzca quizu
bardzo ważna osoba
03-02-2012 20:39

dzięki za przypomnienie ostatnio nie oglądałem, jakoś nie mogę tej nazwy zapamiętać
Awatar
redakcja tvpolsat.info
04-02-2012 17:42

Belki w programie "Copernicus" są coraz brzydsze albo mi się wydaje. Dzisiaj widzę, że są jakieś strasznie jasne i tradycyjnie umieszczone za wysoko. Czy nikt tego nie widzi icon_wink? Wątpię icon_smile.
jestem zawsze
04-02-2012 18:18

Raczej nie są coraz brzydsze, ale są brzydkie. icon_wink A tak na prawdę to Copernicus jest realizowany w taki sposób, że jakość obrazu tego programu jest bardzo zła. Jak dla mnie to wygląda to tak samo, jak w przypadku TV Biznes. Może program realizowany jest, gdzieś w TV Biznes i stąd między innymi te niepasujące belki? Ta pani też taka jakaś niewyraźna. icon_wink
img843.imageshack.us/img843/2159/zrzutpolsatnews40.png
Edytowane przez nick_100 dnia 04-02-2012 18:27
Awatar
redakcja tvpolsat.info
04-02-2012 18:31

Belki w TV Biznes są dwojakie, a nawet trojakie icon_wink. Te z podpisami w studiu na GPW są ok, tzn. ich umieszczenie, kolor, a nawet czcionka (tzn. nazwisko i imię większą czcionką, opis mniejszą itp.). Tyle, że są trochę za blisko logotypu. Tragiczne za to są belki z podpisami materiałów w "Biznes Informacjach", nadawanych zresztą też w Polsat News. Są ciut za nisko, a ten pomarańczowy element jest jakby trochę rozmazany. Ponadto, wszystko jest zapisywane jedną czcionką, taką dużawą icon_wink. Jest jeszcze jedna specjalna belka w "Biznes Informacjach", która czasem pojawia się w celu przedstawienia Jacka Brzeskiego. Też jest taka paskudnie jasna, jak w "Copernicusie".

Jeszcze inne belki są np. w magazynach. Jednym słowem jest "wolna amerykanka" i pasowałoby, żeby ktoś się za to wziął.
jestem zawsze
07-02-2012 14:15

W dniu wczorajszym, w czasie programu "To był dzień" poruszono kwestię planszy (mapa z państwami UE), na tle której, w czasie szczytów unijnych premier podsumowuje wydarzenia, które miały dotychczas miejsce w czasie tego szczytu. Chodziło o to, że na mapie nie ma dwóch państw członkowskich Unii Europejskiej - Bułgarii i Rumunii, które przystąpiły do struktur Unii 1 stycznia 2007 roku czyli ponad 5 lat temu.
Niby banał, ale państwa, których to dotyczy mogą poczuć się w jakiś sposób dotknięte tą sytuacją. Cieszę się, że to poruszono, sam to już dawno zauważyłem, ale nie mam takich możliwości jak Polsat News i nie miałem, gdzie tego zgłosić, aby ktoś zainteresował się tym. icon_wink
Skrót tego materiału można zobaczyć poniżej:

Jest też pewne, ale...
Jak okazuje się Polsat News nie jest wcale lepszy od polskich polityków przebywających na szczytach unijnych.
Mam na myśli mapy pogodowe Europy wykorzystywane przez Polsat News, na których zaznaczone są między innymi granice państw. Według granic, które widnieją na tych mapach w Europie nie mamy takich państw jak Czarnogóra oraz Serbia, a jedno państwo Serbia i Czarnogóra (wcześniej jako Jugosławia), które nie istnieje od 2006 roku czyli od niemal 6 lat. Jeśli miałbym przyczepić się całkowicie to na tej mapie powinny być naniesione jeszcze granice Kosowa, które polski rząd uznał za w pełni niepodległe państwo.
Jakiś Czarnogórzecz bądź Serb przebywający w Polsce i oglądający pogodę na Polsacie News może odebrać takie mapy bardzo negatywnie, a wiadomo, że narody z Bałkanów mają bardzo gorące temperamenty. icon_wink
Dla zobrazowania sytuacji fragment pogody emitowanej w Polsacie News oraz dwa zrzuty z zaznaczonym państwem, które nie istnieje ponad 5 lat.

img407.imageshack.us/img407/9103/polsatnewspogoda.png

img207.imageshack.us/img207/2629/polsatnewspogoda2.png

To też banał, ale najpierw należy spojrzeć na siebie, a potem krytykować innych. icon_wink Mam nadzieję, że w najbliższym czasie zarówno polski rząd, jak i Polsat News zaktualizują swoje mapy i będziemy poprawni merytorycznie. icon_green
Awatar
redakcja tvpolsat.info
07-02-2012 14:23

Mapy przygotował im luxlotusliner w 2008 (a może i wcześniej), więc wątpliwe, czy mogliby tak łatwo zmienić granice icon_wink Ale bardzo miło by było, gdyby ewentualne nowe mapy pogodowe były podobne do tych z TBDNŚ (oparte na Bingowych) icon_wink

PS. szkoda, że na nagraniu TBD nie złapałeś końcowego lotu kamery z muzyką, uwielbiam go icon_wink
jestem zawsze
07-02-2012 14:31

Jeśli mapy są z 2008 roku to świadczy o nich jeszcze gorzej. Jak napisałem powyżej państwo Serbia i Czarnogóra nie istnieje od 2006 roku.
Natomiast jeśli chodzi o planszę z państwami Unii Europejskiej to została zrobiona w 2004 roku czyli trzy lata przed wstąpieniem Bułgarii i Rumunii do Unii Europejskiej.
A lot kamery za jakiś czas powinien pojawić się w tym temacie. icon_wink
Jest i lot kamery pomimo małych problemów technicznych. icon_wink
Edytowane przez nick_100 dnia 07-02-2012 15:11
Udostępnij ten temat