Polsat News - dyskusja ogólna

Awatar
redakcja tvpolsat.info
04-03-2012 18:11

Przecież jak przekaz był na żywo, to pokazywali wszystko, więc i taki widok mógł się pojawić. Podsumowując, tą jakże gorącą dyskusję icon_wink, chyba wszyscy zgodzimy się z poniższymi wnioskami:

1. Polsat News słabo radzi sobie z wydarzeniami, które zdarzą się gdzieś w Polsce, co pokazał nie pierwszy raz.
2. Ewidentnie jest jakiś bałagan w logistyce, bo jak można wysłać reportera bez wozu transmisyjnego.
3. W nocy naprawdę sporo się działo, konferencje premiera, ministrów, to powinno być pokazywane, a w Polsat News nie było.
4. Chociaż poranek mógł zacząć się wcześniej.
5. Pani Wrześniewska pokazała wczoraj klasę, szkoda, że jej koledzy i koleżanki słabo jej pomagali, ten realizator, który przez dwie godziny pokazywał mapę, powinien dostać "nagrodę", przecież trzeba było pokazywać cokolwiek, a nie mapę przez dwie godziny, np. widok na dworzec w Warszawie albo studio PN, a nie mapę.

Tyle wniosków, mam nadzieję, że takie sytuacje nie będą się powtarzać.
Awatar
bardzo ważna osoba
04-03-2012 18:48

Zgodze się z MN

Moim zdaniem zawiodły procedury.
Co do Pani Wrześniewskiej to słychać było charakterystyczne kliknięcia myszy komputerowej co świadczy o tym że prawdopodobnie korzystała z tego co im podawało PAP (dziennikarze mają dostęp do platnych serwisów PAPu).
Awatar
redakcja tvpolsat.info
04-03-2012 19:03

Dokładnie, słychać było, że sama sobie musiała radzić, a przecież mogli jej podesłać kogoś do pomocy, choćby Agnieszkę Gozdyrę, która prowadziła "TBD". Najbardziej zdziwiła mnie jedna, słownie jedna, relacja Marty Kurzyńskiej z dworca w Warszawie. Pomysł dobry, ale czemu relacja była tylko jedna i to krótka, to nie wiem. Trzeba było choćby z nią się łączyć, to coś by się działo i dać widok na perony dworca, co byłoby ilustracją do wypowiedzi gości telefonicznych. A tak, to widzowie oglądali statyczną mapę, która dopiero pod koniec została zastąpiona jakimiś fotkami z miejsca zdarzenia.

Dodam, że Przemysław Białkowski był na miejscu szybciej niż ekipa TVP Info, co do TVN24, to nie wiem. Ale też chyba tylko raz połączono się z nim telefonicznie. Zero jakiejś logiki i logistyki. A te fotki podesłał chyba dziennikarz jakiejś lokalnej gazety, z którym się łączono i mówił coś, że zrobi zdjęcia. Czemu żadnych fotek nie zrobił pan Białkowski? Przecież na bank ma telefon z aparatem. Mógł na bieżąco podsyłać zdjęcia, bynajmniej byłoby co pokazać. Nie wiem, co tam się wczoraj wydarzyło, ale ewidentnie był ostry bałagan.
Awatar
zwycięzca quizu
bardzo ważna osoba
04-03-2012 19:07

Nie wątpliwie jestem widzem wymagajacym, zgodzicie się ze mną. Uważam że 1pol powinien samodzielnie pokazywać 1wydpl natomiast 1polnew podczas tego programu powinien pokazywać inny program choćby z tv biznes. Tłumaczę dlaczego, dziś przed godziną 19 odbyła się konferencja prasowa - bardzo ważna. Polsat News nie transmitował jej całej gdyż przerwał ją na rzecz właśnie Wydarzeń, nie pierwszy raz, uważam że jest to sytuacja równie nie dopuszczalna jak te opisane przez MN powyżej ^. Jestem wymagający ale sądzę że to czego oczekuję od Polsatu w tej danej sprawie nie jest aż tak trudne do zrealizowania jak np. specjalna grafika z powodu katastrofy, przekaz na żywo w nocy itp. Kończąc dyskusję chciałbym wezwać pana Solorza do szybkiej reakcji tak być nie może chciał pan stworzyć dobrą telewizję informacyjną, telewizję którą charakteryzować miały szybkość, obiektywizm i profesjonalizm. Obiektywizm 1polnew osiągnął. Profesjonalizm i szybkość w reagowaniu niestety nie, przykra, smutna wręcz prawda. Mam propozycję niech ktoś zacznie działać w tej sprawie, poprawcie błędy albo likwidujcie kanał bo to żałosne aby telewizja Polsat pierwsza komercyjna w Polsce ośmieszała się tworząc kolejne kanały które jakością są poniżej dobrego, dostatecznego poziomu ( patrz :tfutbol., 1polfil ) Uważam że pan Gugała powinien zostać zwolniony. Szef pionu informacji i publicystki Polsatu nie potrafi zadziałać w takiej sprawie nie ma go w telewizji. Dziennikarze nie wiedzą co robić. TV kończy nadawanie o północy w takiej sytuacji co to ma być???
Awatar
redakcja tvpolsat.info
04-03-2012 19:13

Myślę, że to nie pan Gugała decydował o końcu programu o północy, tylko pewnie jakiś wydawca lub ewentualnie szef zespołu.
Awatar
zwycięzca quizu
bardzo ważna osoba
04-03-2012 19:21

dobrze może i tak ale tylko dlatego że go tam ne było. w takich sytuacjach szef powinien być na miejscu. juz nie pierwszy raz polsat news działa nie tak jak powinien tak być nie może powiem coś czym możliwe że się wam narażę ale uważam że pana Gugałę powinien zastąpić pan T.Lis albo pani Smoktunowicz w czasach kiedy oni byli w Polsacie oglądalność rosła gdy "panuje" pan Gugała już tak dobrze nie jest. a jak nie oni to ktoś inny nie wiem sciągnijcie kogoś zinnej tv ale kogoś kompetentnego pan Gugała nie umie tego ( czyt. Polsatu ) dobrze poprowadzić.
bardzo ważna osoba
04-03-2012 19:25

Niezależnie od tego kto podjął decyzję, nie przystoi ona poważnemu kanałowi informacyjnemu. Nie wierzę, że nie dało się na noc ściągnąć odpowiednich ekip, szczególnie że inne stacje nie miały z tym żadnego problemu. No chyba, że koszty są tak ostro cięte, że ich nie stać na takie fanaberie...
Awatar
redakcja tvpolsat.info
04-03-2012 19:35

Chyba Newscopter może latać w nocy, więc można było go wysłać już o 22:00, to szybko by doleciał, ale jak już pisałem, brakło zorganizowania, wydania odpowiednich poleceń. Ale tego zmieszania z wozem to zupełnie nie rozumiem, niestety. Reporter bez wozu transmisyjnego jest zupełnie niepotrzebny i nieużyteczny. Przyjechał w miarę szybko, ale co z tego. Tyle, że nagrano wszystkie wypowiedzi premiera itp., bo operator kamery też był na miejscu.
Udostępnij ten temat